Thursday, October 13, 2005

TARTON RAUHA 85 VUOTTA - Suomen ja miehittäjä-Ryssän ensimmäinen valtiosopimus


10.10.2005
ProKarelia

TARTON RAUHA 85 VUOTTA

Suomi ja Neuvosto-Venäjä solmivat itsenäisen Suomen ensimmäisen rauhansopimuksen Viron Tartossa 14.10.1920. Sopimuksessa määritettiin Suomen ja Venäjän välinen raja. Sen mukaan Suomeen kuuluivat myös Petsamo, Salla, Kuusamo, Laatokan Karjala, Karjalan Kannas ja ns. Suomenlahden ulappasaaret.

Nämä nykyään miehitettyinä olevat alueemme Neuvostoliitto miehitti ja ryösti Suomelta Pariisin rauhan- ja miehityssopimuksessa 1947. Neuvostoliiton seuraajavaltio Venäjä pitää näitä Suomelle kuuluvia alueita edelleen hallussaan ja miehitettyinä.

Tarton rauha ry järjestää Tarton rauhan 85-vuotispäivän kunniaksi perinteisen tilaisuuden:

Lauantaina 15.10.05 klo 13:00
Balder-sali, Aleksanterinkatu 12, Helsinki

Tervetuloa: tohtori Valto Peiponen
Laulua: Karjalan satakieli Raita Karpo
Juhlapuhe: professori Arto Lahti
Puhe rauhasta: Mirjami Kondelin
Loppusanat: dosentti Martti Siirala
Yleisökeskustelu

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu sekä kirja- ja tuotemyyntiä. Tilaisuuden yhteistyökumppaneina toimivat Aluepalautus ry, ProKarelia ja Karelia Klubi ry.

Juhlassa on tarkoitus hyväksyä Suomen valtiojohdolle lähetettäväksi kirjallinen Tarton rauhan päivä kansalliseksi liputuspäiväksi –ehdotus. Ehdotuksen, jonka Tarton rauha ry ja tilaisuuden yhteistyökumppanit ovat hyväksyneet, on luettavissa tämän tiedotteen lopussa.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tarton rauha ry:n puolesta varapuheenjohtaja Valto Peiponen toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleeksi tilaisuuteen.

Lisätiedot:
Tarton rauha ry
Valto Peiponen

++ Esitys Valtioneuvostolle ++

Sisäasiainministeriö
Pl 26
00023 VALTIONEUVOSTO


TARTON RAUHAN PÄIVÄ KANSALLISEKSI LIPUTUSPÄIVÄKSI

Itsenäisen Suomen lailliset rajat vahvistettiin 14. lokakuuta 1920 Viron Tartossa. Kansainliitto vahvisti sopimuksen samana vuonna, mitä voidaan pitää kansainvälisen yhteisön antamana Suomen syntymätodistuksena. Tämän Suomelle erittäin tärkeän sopimuksen allekirjoituspäivää on pidettävä valtiollisena ja kansallisena merkkipäivänä.

Tärkeitä merkkipäiviä juhlitaan ja niille liputetaan. Sotien jälkeen ei Suomessa ole Tarton rauhan päivää tiettävästi koskaan virallisesti vietetty, eikä sitä ole liputettu. Tämä on yksi piirre kollektiivisesta omien kansallisten arvojemme ja oikeuksiemme kieltämisestä suuren naapu-rimme pelossa.

Tarton rauha ry on traditionaaliseksi muodostuneen ns. Balderin salin tilaisuuden yhteydessä liputtanut jo kymmenisen vuotta Tarton rauhan kunniaksi.

Vuoden 2005 Tarton rauhan tilaisuuden osanottajat sekä allekirjoittaneet kansalaisjärjestöt esittävät kunnioittavasti, että Tarton rauhan päivä eli lokakuun neljästoista päivä julistetaan maamme viralliseksi liputuspäiväksi.

Tämä esitys on historiallinen velvollisuutemme edellisiä sukupolvia ja isänmaatamme kohtaan. Tällä hetkellä maamme rajat eivät noudata Tarton rauhan sopimusta, vaan hyökkääjävaltion, Neuvostoliiton, väkivaltaista ja siten laitonta sanelusopimusta. Tällaista ei itsenäiseksi oikeus- ja sivistysvaltioksi itseään kutsuva isänmaamme voi hyväksyä.

Suomi voi osoittaa olevansa itsenäinen oikeus- ja sivistysvaltio vahvistamalla, ettemme hyväksy itseemme kohdistuvaa väkivaltaa ja vääryyttä. Tarton rauhan päivän juhlistaminen yleisenä liputuspäivänä on yksi osoitus tahdostamme.


Tarton rauhan 85-vuotistilaisuuden osanottajat
Balder-salissa Helsingissä sekä kansalaisjärjestöt:

Tarton rauha ry, Freden i Dorpat rf
Aluepalautus ry
Karelia Klubi ry
ProKarelia


Ehdotuksen tekijöiden puolesta vakuudeksi:

Helsingissä 15. lokakuuta 2005

Tarton rauha ry


Marja Johansson
puheenjohtaja

Martti Siirala
kunniapuheenjohtaja

No comments: